Автори

АВТОРИ ПО АЗБУЧЕН РЕДАВТОРИ ПО ЖАНР

Поезия »
Проза »
Антична литература »
Хуманитаристика »

● Карън Гилис ● виж издадените книги

Карън Гилис (1974, Дъблин) учи право в Университетския колеж в Дъблин и работи няколко години в сферата на телекомуникациите, след което се отдава изцяло на писане. През 2001 г. е включена в списъка за наградата „Хенеси“ за млади ирландски писатели. Има издадени четири романа, които са преведени на много европейски езици. Критиката приветства дебютния ѝ роман „Седем нощи в Сарагоса“ (2005) като „впечатляващо и уверено произведение“. „Крайбрежни наноси“ е вторият ѝ роман, който през 2009 г. ѝ носи Наградата за литература на Европейския съюз. Той е последван от „Моето стъклено сърце“ и „Отсъстващата жена“. През 2012 г. получава Наградата за литература от Съвета по изкуствата на Северна Ирландия. Сега работи върху петия си роман. Разказите ѝ са публикувани в множество литературни списания, и са излъчвани в радио- и телевизионни предавания.

● Екатерина Григорова ● виж издадените книги

Екатерина Григорова (р. 1975, Добринище) е редовен преподавател от 2007 г. в Нов български университет, където води курсове по новогръцка литература, превод на художествен текст, практически новогръцки език. Автор е на множество публикации с поезия, както и на публикации в областта на новогръцката литература. Носителка на второто място от Националния конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови за лирично стихотворение (2014). Нейната стихосбирка „Фарадеев кафез“ (изд. „Жанет-45“) е удостоена с една от наградите за поезия на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ (2013), както и с номинация за Национална литературна награда „Памет“ (година I-ва – година на Иван Методиев) за 2013 г.

● Стоян Гяуров ● виж издадените книги

Стоян Гяуров е журналист и преводач, роден през 1950 в Хасково. Завършва английска филология в Софийския университет, след което работи в държавното радио. От 1990 до 2012 е редактор в радио „Дойче Веле”, Бон. Превел е книгите: „Светът на късната античност” от Питър Браун, „Невинни ръце” от Александър Демант, „Мойсей Египтянина” от Ян Асман, „Бъдещето на класическото” от Салваторе Сетис, „Фараонът Пруст” от Михаел Маар.полезни Връзки

 

 


© 2011 Издателство Ерго ЕООД, Дизайн: e-house.bg