Автори

АВТОРИ ПО АЗБУЧЕН РЕДАВТОРИ ПО ЖАНР

Поезия »
Проза »
Антична литература »
Хуманитаристика »

● Ева Кантуркова ● виж издадените книги

Ева Кантуркова (1930), голямата Дама на съвременната чешка литература, е писателка и журналистка, авторка на филмови сценарии. Активно се ангажира в обществения, политическия и културния живот на страната. Говорителка на независимата гражданска инициатива „Харта-77“ по време на тоталитарния режим, тя е арестувана и затворена за близо една година с обвинение в противодържавна дейност. Забранено й е да публикува произведенията си. След събитията през 1989 г. става депутат в чехословашкия парламент, заема висока длъжност в Министерството на културата, председателка е на Общността на чешките писатели (1994–1996). Значителното й по обем белетристично творчество и обществената й дейност й носят множество национални и международни отличия.

● Дулсе Мария Кардозо ● виж издадените книги

Дулсе Мария Кардозо е родена в Траз-уш-Монтеш (Португалия) през 1964 г. Емигрира с родителите си в Ангола. През 1975 г., след края на колониалната война, се завръща в родината си. Завършва право в Лисабонския университет. Писала е киносценарии, разкази. Първият й роман “Окървавено поле” (2002) е отличен с голямата награда за литературно събитие “Аконтесе” и е преведен на испански и френски.
Вторият й роман “Моето опяване”, публикуван през 2005 г., е отличен през 2009 г. с престижната Награда за литература на Европейския съюз, присъждана на млади таланти от страните членки на ЕС. През 2008 г. излиза сборникът й с разкази “До нас”, а през 2009 г. – третият й роман “Земята на врабчетата”.
Още с първите си два романа Дулсе Мария Кардозо се утвърждава като един от най-самобитните творци от новото поколение португалски писатели, далеч от модните течения, майстор на оригинална проза и нестандартно повествование.

● Андрус Кивиряхк ● виж издадените книги

Андрус Кивиряхк (р. 1970, Талин) е естонски драматург, писател и журналист. Пише фейлетони и детска проза, сътрудничи на печатните медии. Кивиряхк е може би най-разноликият и изявен представител на днешната естонска литература. Владее до перфекционизъм диаметрално противоположни жанрови стилове, от публицистика до драматургия, от проза, романи и детска литература до телевизионна и филмова сценаристика. Характерен за него е специфичният северняшки хумор, понякога абсурден до крайност, който би разсмял и най-свъсения читател или зрител. От 1992 г. до днес на сцена са поставени над двадесет от пиесите му, а по сценариите му са заснети над 10 игрални филма. Творби на Кивиряхк са превеждани на английски, нидерландски, унгарски, португалски, датски, иврит, чешки, латвийски и други езици, а през 2014 г. писателят е удостоен с френската награда за най-добър чуждоезичен роман за „Човекът, който владееше змийски език“.

● Левенте Кирай ● виж издадените книги

– Кога и къде си роден?
В Сегед, прочут с червения си пипер, на 13 ноември 1976. В този град „е“ произнасят като „ьо“, което звучи много живописно, но аз за съжаление вече не говоря така.
– Кои са любимите ти родни и чуждестранни писатели?
Които промениха живота ми: на 7-годишна възраст – Ерик Найт („Ласи се завръща“), на 16 – Михаил Булгаков („Майстора и Маргарита“), на 27 – Бела Хамваш (Scientia Sacra) и Рудолф Щайнер („Египетски митове и мистерии“). Има още много, които заслужават, но не биха се побрали тук.
– Какво най-много те влече в живота?
Самият живот: все още, ден подир ден, успявам да се изумявам колко чудеса крие в себе си. Също като влакчето от лунапарка.
– Кога, защо и как написа „Диктати“?
Написах книгата в периода 20032010 г., защото почувствах, че съм намерил такъв език и мислене, които казват за света неща, непознати ни по-преди.
– Освен проза пишеш ли и стихове, пиеси, и защо?
Имам четири публикувани стихосбирки (всъщност, мисля, по душа съм поет), писал съм и пиеси за кукления театър, това може би е най-хубавото, да видиш децата как се радват или вълнуват е чудесно нещо.
– Какво би препоръчал на българския читател на книгата ти?
Да я чете отпред назад, в никакъв случай на обратно!

● Роман Кисьов ● виж издадените книги

Роман Кисьов е поет с изтънчено усещане за мяра. Мотивите в неговите картини и стихове са хармонично преплетени. Самият Кисьов е изключителен познавач на теологията, философията, митологията, историята (особено българската) и литературата, което е и видно от неговите стихове. Кисьов е, преди всичко, родèн поет. Той е също така поет, който се стреми към лаконичност на изказа, стреми се към поетическия идеал – с малко да се каже много... Леснодостъпна, а същевременно дълбока, мисловна и преживяна, поетиката на Роман Кисьов със сигурност няма да остави равнодушни истинските любители на поезията.

Жарко Миленич

● Таня Кольовска ● виж издадените книги

Човек може само да моли за погледа на поет, който осезава такъв свят; който знае наименованието на всяко негово кътче и на всеки атом в него, защото той е творецът на неземните му измерения, превръщащи смъртта, безсмъртието и вечността в обикновена житейска среща на улицата - без патос и разтърсващи прозрения, без страст и клетвени заклинания, без хъс и възгласи. Просто ей така, както си вървиш, както разсеяно гледаш, както си дишаш, очите ти срещат стиха на Таня Кольовска и застиваш удивен: „Я, какво било!” Застиваш пред тези филигранни думи, застиваш пред тази изящност на ритъма, който повтаря недоловимия шум на течащата във вените ти кръв.
 
Ива Николова

● Камен Костов ● виж издадените книги

Завършили сте кино, телевизионна и драматична режисура в НАТФИЗ, автор и режисьор сте на документални филми, били сте директор на Първия частен театър във Варна, режисьор сте на над 40 постановки, реализирани в театри в страната, бихте ли разказали нещо повече за това. 
1) не мога да повярвам, че съм свършил толкова много неща; 2) всичко, направено до тук, ми се струва несъществено, сравнено с онова, което сега замислям да направя...
 
Из интервю с автора

● Ендре Кукорели ● виж издадените книги

Ендре Кукорели (р. 1951, Будапеща) завършва унгарска филология, история и библиотекознание. Редактор и сътрудник на литературни списания. Преподава творческо писане в Академията за изобразително изкуство.Член на унгарския ПЕН-клуб. Участва във футболния отбор на унгарските писатели, европейски шампион през 2008 г. На парламентарните избори през 2010 г. е избран за депутат от листата на новосъздадената партия LMP (“Възможна е и друга политика”). Автор стихосбирките “Сладка действителност” (1984) с награда за дебют, “Казва който живее” (1991), “Слънчева територия” (1994), романите “Брегът на спомените” (1990), обявен за книга на годината, “Долината на феята” (2003) и др. Творбите му са преведени на много европейски езици.


полезни Връзки

 

 


© 2011 Издателство Ерго ЕООД, Дизайн: e-house.bg